Fra tradisjon til innovasjon
Norsk tekstilproduksjon har lange tradisjoner med bruk av bærekraftige råmaterialer. Flere vil nå ta tekstilproduksjonen videre inn i innovative bruksområder.
Tekstilbransjen har ikke noe godt rykte på seg når det gjelder bærekraft. Bransjen er en av de mest forurensende industrier i verden og ⅓ av det som produseres når aldri forbruker. Mange har tatt til orde for at det raskt må gjøres store grep i bransjen. I Norge har vi heldigvis allerede flere gode eksempler på at mange i industrien er i ferd med å endre kurs.
Fra tradisjon til innovasjon
Krivi har gjort veving med naturens egne fibre som ull, lin, silke, mohair og bomull til sin spesialitet. Krivi er den mest komplette leverandøren for bunadstoffer og rekonstruerte stoffer, og vever alle sine linkvaliteter i Norge. De leverer varer til alt fra Forsvaret til den moteriktige Kastellskoen, og er nå ekstra aktuell med sitt rekonstruerte ullstoff og prosjektet Arven etter vikingene.
Fra svinn til vinn
Slettvoll er en familieeid møbelprodusent på Sunnmøre, etablert i 1952. Møblene utvikles på egen fabrikk på Stranda på Sunnmøre hvor de designes og produseres av dyktige håndverkere. Møblene selges hovedsakelig til privatmarkedet eksklusivt gjennom egne butikker i Norge, Sverige og Danmark. De har kontroll på hele verdikjeden helt frem til stua. Nå fokuserer de på å slanke, bremse og lukke. Det vil si at de vil jobbe for å få maksimal utnyttelse av råstoffet. De vil bremse forbruket gjennom å tilby møbler på leasing, og de vil lukke kretsløpet med å oppsirkulere brukte møbler. Blant annet har de begynt å produsere julestrømper og andre produkter av restmaterialer fra møbelproduksjonen.
Fra SB til AS i en nisje
Grunderne bak Hjárni var studenter som gikk fra å starte studentbedrift, til å satse som eget AS. Lærproduksjon er ressurskrevende og trenger i følge Hjárni et solid bærekraftsløft. Bransjen rundt lærproduksjon er preget av høy bruk av miljøfarlige kjemikalier og metaller. Dette forårsaker økonomiske og miljømessige kostnader både for garverier og samfunn.
Ved å benytte moderne prosesser, lærdom fra sjømatindustri, ny forskning og et høyt fokus på miljø har Hjárni utviklet et garvemiddel med flere virkestoff som resulterer i et lær av høyere kvalitet. Alt uten bruk av miljøfarlige kjemikalier og metaller.
Ved iverksettelse av konkrete tiltak, sikre rettigheter og nødvendig investering skal Hjárni imøtekomme industrien med morgendagens garvemiddel og revolusjonere lærproduksjon verden over.
Nå, som da, for alltid
KAAPE AS ble startet i 2016 med bakgrunn i et nyhetsoppslag om at det meste av norsk ull blir kastet fordi den blir ansett for å ha for grov kvalitet. Med deres gode kjennskap til den lokale konfeksjonsindustrien og den norske ullas naturlige egenskaper ble kåper et naturlig valg som produkt. Bærekraft og mindre «bruk-og-kast» er kjerneverdier i Kaape, derfor er alle deres produkter produsert i norsk ull som varer i generasjoner.
Alle disse tiltakene er med på å sette bærekraft i tekstilindustrien og å gjøre oss mer bevisste som forbrukere.